KKTC'DE BULUNAN KENTSEL ATIK SU ARITMA TESİSLERİ
Gazimağusa Atık Su Arıtma Tesisi
Lefkoşa Yeni Atık Su Arıtma Tesisi
Güzelyurt Atık Su Arıtma Tesisi
Lapta Atık Su Arıtma Tesisi
Bafra Atık Su Arıtma Tesisi
Girne Atık Su Arıtma Tesisi
18/2012 sayılı Çevre Yasasına göre:
ATIKSU İLE İLGİLİ TANIMLAR
“Evsel Atık Su”, yerleşim alanları ile hizmetlerden gelen ve ağırlıklı olarak insan metabolizması ile evsel faaliyetlerden kaynaklanan atık suyu anlatır.
“Endüstriyel Atık Su”, evsel atık su veya sızan yağmur suyu olmayan, herhangi bir ticaret veya endüstrinin yürütülmesinde kullanılan binalardan boşaltılan herhangi bir atık suyu anlatır.
“Kentsel Atık Su”, evsel atık su veya evsel atık ve/veya sızan yağmur suyu karışımını anlatır.
“Uygun Arıtma”, ilgili tüzük ve/veya düzenlemelere uygun şekilde kentsel atık suyun arıtılmasını ve bir süreç ve/veya bertaraf sisteminin kullanılmasıyla kalite amaçlarına uyacak şekilde çevreye verilmesini anlatır.
ATIKSU İLE İLGİLİ PRENSİPLER
İç yüzey suları, yeraltı ve kıyı sularının kirlenmesini önlemek, kirliliğe neden olan maddeleri kontrol etmek ve kirliliği ortadan kaldırmak amacıyla düzenlenecek ilke ve esaslar, iç yüzey suları ve kıyı yüzey suları dâhil olmak üzere çevreyi korumak için uygun teknolojiler belirlenir ve önlemler alınır.
Atık su, bu Yasa ve bu Yasa uyarınca çıkarılması öngörülen tüzüklerde ve düzenlemelerde belirlenen uygun su kalitesi standartlarına ulaşmak amacıyla arıtılır. Özellikle, yüzme suyu olarak kullanılan sulara deşarj edilen atık sular insan sağlığını korumak için gerekli standartlar doğrultusunda arıtılır.
Bu Yasa ve bu Yasa uyayınca çıkarılması öngörülen tüzüklerde ve düzenlemelerde belirlenen genel kalite standartlarına uygun olarak arıtılan atık sular uygun olan durumlarda yeniden kullanılır.
ATIKSU İLE İLGİLİ SORUMLULUKLAR
Çevre Koruma Dairesi:
(A) Atık suların yönetimi ve kontrolü ile ilgili Yasada ve Yasa uyarınca çıkarılması öngörülen tüzüklerde belirlenen tüm kuralları uygular ve izler.
(B) Atık su deşarjı izni, arıtma tesisleri proje izni ve septik maddelerin veya diğer atık suyun taşınması için izin başvurularını inceler ve önerilen koşulları değerlendirerek izin yetkisini kullanır.
(C) İş termin planlarını gözden geçirir, koşulları ve zaman çizelgesini onaylar ve uygulanmasını izler.
Belediyeler:
(A) Kanalizasyon sistemleri ve arıtma tesislerinin inşa edilmesini, bakımının, tamirinin ve yenilenmesinin yapılmasını ve öngörülen standartlara uygun olarak çalıştırılmasını sağlar.
(B) Kanalizasyon sistemleri ve arıtma tesislerinden gelen deşarjların ilgili deşarj onay standartlarına uyumlu olmasını sağlamak amacıyla deşarjları belirtilen standartlara uygun olarak düzenli bir şekilde izler ve Çevre Koruma Dairesine bilgi verir.
(C) Yapılan tüm yeni septik tankların belirtilen standartlara uyumlu olmasını sağlar.
Sağlık işleriyle görevli Bakanlık, kamunun bilgilendirilmesi de dahil, yüzme suyuyla ilgili bu Yasada ve bu Yasa uyarınca çıkarılması öngörülen tüm kuralları izler ve uygular.
ATIKSU ŞUBESİNİN GÖREVLERİ
Şubesi ile ilgili aylık ve yıllık faaliyet raporları hazırlamak.